Бизнесът е готов да наема хора от региона на Стара Загора, но иска стимули от държавата

Новини
12:22 - 04 Октомври 2023
1342
Бизнесът е готов да наема хора от региона на Стара Загора, но иска стимули от държавата

Бизнесът е готов да наема хора от региона на Стара Загора, но иска стимули от държавата. Това стана ясно след срещата на премиeра Николай Денков с представители на работодателски организации за възможностите за инвестиции в регионите, в които предстои постепенен отказ от въглищно производство.

За продължаващите блокади на магистрали Денков подчерта, че във вчерашните преговори с протестиращите правителството е направило абсолютно всичко, което може да се направи в настоящия момент. Не пожела да коментира какво ще предприеме кабинетът, ако протестите и блокадите продължат, но уточни:

"Надявам се, че разумът ще надделее, защото разумът изисква да бъдат освободени критичните точки и законът го изисква и да започнем истински разговори по същество. И докато хората стоят по магистралите, вместо да седнем на една маса, ние пречим на този процес, не му помагаме".

Бизнесът не пожела да коментира постигнатото вчера споразумение между правителството, политиците и протестиращите, но упрекна кабинета, че води сепаратистки преговори само с едната страна.

"Основната критика от тяхна страна беше, че комуникацията на правителството по тези теми и потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра", каза премиерът Денков, а председателят на Стопанската камара Добри Митрев коментира протестите:

"Абсолютно всеки от нас подкрепя справедливите искания на хората. Разбира се, обаче никой от нас не изрази подкрепа за начина, по който тази позиция се изразява. Тук е важно действително заедно всички да отстояваме национално отговорни позиции и пред Европейската комисия. Не просто за да спазваме европейското законодателство, но и да защитим нашия национален интерес".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че процесът по набиране на инвестиционни намерения за региона на Стара Загора ще бъде рестартиран.

"До 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страната, а защо не и от чужбина могат да заявят инвестиционен интерес, така че обявата за търг или за обществена поръчка да не е с такива условия, че да има предизвестен победител".