Бизнесът и синдикатите: Спешно да се оправи хаоса с пенсиите от частните фондове

Първите партиди трябва да се отпуснат през 2021-а, а още нищо не е уредено

Новини
17:10 - 02 Октомври 2020
1910
Бизнесът и синдикатите: Спешно да се оправи хаоса с пенсиите от частните фондове

Правителството и парламентът трябва спешно да уредят изплащането на вторите пенсии, като се поправят някои от сегашните парадокси в Кодекса за социално осигуряване. За това настояха бизнесът и синдикатите.

“Трябва да се уреди изплащането, възможностите за избор, за пожизнена втора пенсия или за разсрочено изплащане, както и за капиталовите стълбове. Както и предлагането на възможност, ако си по-млад, да можеш да избираш по-агресивна схема, което го има по света, но го няма у нас. И третият важен въпрос е несправедливият коефициент на редукция на първата пенсия, който трябва да се промени, т.е. да спадне до 6-7%. Това са важните въпроси, които интересуват хората, които ще получават втора пенсия”, каза шефът на АИКБ Васил Велев.

До изплащането на първите пенсии от частните фондове остава по-малко от година, а то не е уредено, коментира и зам.-шефът на БСК Димитър Бранков. В момента съществуват и парадокси като този да се плаща пожизнена пенсия, а парите да могат да се наследяват, посочи той. Задължително трябва да се даде и възможност на първите кохорти информирано да решат дали да се прехвърлят изцяло към НОИ.

“Спешно са нужни две основни изменения – да се ограничи намалението на индивидуалния коефициент на осигурените и във втория стълб и да се даде възможност на лицата, които са пропуснали 5-годишния срок, но желаят да се прехвърлят за пенсия само в Държавното обществено осигуряване, да го направят”, включи се президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще има много изненадани, и то лошо, сега, когато дойде моментът да се плащат вторите пенсии, предрече обаче депутатът от БСП Георги Гьоков. Той е представител на червените в социалната комисия на НС.

“Ниската доходност идва от това, че по закон се забранява на фондовете да инвестират във високорискови книжа”, добави той. “Изплащането обаче трябваше да е уредено още преди поне 10 години. Ето, днес една година преди първите втори пенсии не е ясно дали пенсията от НОИ ще намалява с 20%. Няма яснота и дали хората ще могат да я получат наведнъж, дали ще е на равни дялове според общата продължителност на живота, а ако надживеят тази възраст, ще спира да я получават или ще се плаща от гаранционен фонд”, заяви Гьоков.