Бизнесът: Не искаме помощи, искаме да работим

Актуални новини
16:30 - 25 Януари 2021
1673
Бизнесът: Не искаме помощи, искаме да работим

Бизнесът не иска да получава помощи - той иска да работи. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по темата за разхлабването на мерките.

Той каза това на брифинг, на който бизнесът представи приоритетите си за 2021 г. А първи национален приоритет за бизнеса е приемане на страната в ОИСР. Това обяви на пресконференция Васил Велев, председател на АИКБ. Приоритет остава и Шенгенското пространство и членството ни в Еврозоната.

Близо 90% от бизнеса у нас вижда влошаване на бизнес климата в страната. Други 9% смятат, че липсва промяна, а едва 2% са оптимисти, показват данни от анкета на Българска стопанска камара (БСК), изведени от председателя на камарата Радосвет Радев. 

Подобен негативизъм може да се види и в оценката на мениджърите за състоянието на предприятията им – 70% декларират влошаване на икономическите си показатели, а други 22 на сто нямат промяна.

7% от анкетираните посочват, че има ръст. Въпреки това над половината от респондентите или 56% отлагат всякакви инвестиции в краткосрочен план, става ясно още от анкетата на БСК, проведена към края на 2020 г. сред 810 микро, малки и средни предприятия.

"Това беше чудовищна година", сподели и Цветан Симеонов. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пък посочи, че и тази година енергетиката остава акцент в работата на бизнеса. Трябва спешно да се изготви и подпише Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара през сегмент "Ден напред", смята той. Много е важно приемането на балансирана национална енергийна стратегия, каза още Домусчиев. Друга важна стъпка е осигуряване на свързаност, пазарни обединения на пазар "Ден напред" с цел постигане на оптимално ценово балансиране на цените на електроенергията, смята още председателят на КРИБ.

Трябва да се изготви и национална програма за преобразуване на комплекс "Марица-Изток", каза Кирил Домусчиев.

Трябва също така да се повиши капацитетът на КЕВР за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация.

Цветан Симеонов от БТПП иска разработване на национална програма за заселване в България на граждани с български произход от трети страни.

Освен това бизнесът настоява за задържане на българите, завърнали се у нас заради пандемията. Затова обаче трябва да им се създадат нужните условия.

Снимка: Агнес Методиева