Бизнесът поиска компенсации заради скъпия ток и за декември

Актуални новини
14:30 - 13 Декември 2021
1166
Бизнесът поиска компенсации заради скъпия ток и за декември

Бизнесът поиска компенсация на разходите за електроенергия и за месец декември. Според допитване на Българската стопанска камара предприятията очакват още по-високи цени на тока.

Въпреки затрудненията в работата в условията на пандемията, половината от анкетираните компании планират увеличаване заплатите на своите служители като отговор на инфлацията и на ръста на минималната работна заплата.

Заради рекордното увеличение в цените на тока през годината предприятията са отговорили с ръст в цената на крайната  си продукция.

"Това, което беше одобрено като компенсации, беше само за октомври и ноември. Ние настояваме и декември задължително да бъде включен, защото очакваме този месец цените да са още по-високи от тези, които бяха през месец ноември и месец октомври, а пък сравнено с 2020 година те са по четири", съобщи председателят на стопанската камара Добрин Митев. 

Предприятията ще настояват още за 3 мерки като антикризисна подкрепа през 2022 година, каза заместник-председателят Мария Минчева:

"Поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите, нулева ставка на данък "Печалба" за следващите две години и безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа".

С най-голямо доверие сред бизнеса през изтичащата година се ползват президентството и Министерския съвет, най-малко Народното събрание и съдебната власт.