Бизнесдама отива на съд за събарянето на къщата на Шнитер

Вероника Иванова може да отиде в затвора за 5 г. за унищожаването на паметника на културата

Култура
14:01 - 22 Април 2021
3127
Бизнесдама отива на съд за събарянето на къщата на Шнитер

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова, пълномощничка на фирма "Неокор Билдинг" заради съборената сграда - паметник на културата на ул. "Гладстон" 12. През юни 2019 година фасадните стени на сградата, проектирана от бележития архитект Йосиф Шнитер бяха съборени под предлог, че били компрометирани. Избухна скандал, тъй като паметникът, който е на броени метри от общината, бе унищожен безвъзвратно.

От район "Централен" спряха разрешително за строеж на инвеститора, а прокуратурата образува проверки.

Досъдебното производство е приключило и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Иванова, затова че на 5 юни 2019 г., в Пловдив, е "организирала противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност - жилищна сграда на ул. „Гладстон“ 12, която има статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. Иванова е знаела, че нарушава Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а, ал.6, вр. ал. 4 от Наказателния кодекс."

Иванова е пълномощник на "Неокор Билдинг", с основен предмет на дейност строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се срути. Сградата имала статут на недвижима културна ценност, по смисъла на чл. 47, т.3 от Закона за културното наследство и представлявала архитектурно-строителен паметник на културата. Била построена през 1910 г. за жилище на семейството на емблематичния пловдивски предприемач Куцоглу. Сградата се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции.

Обвиняемата Вероника Иванова знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство. Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата. Въз основа на него, през март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в  Пловдив, издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12. Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, бизнесдамата наредила на багериста да събори и другите две стени. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците, съобщава "Трафикнюз".

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, наместо реконструирана и възстановена. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Вероника Иванова е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.