Бизнесменът Емилиян Гебрев е собственик на взривения склад с боеприпаси

Фирмата му е една от най-големите у нас и търгува с всякакво въоръжение, а той от години има проблем с официалните власти в Русия

Новини
13:44 - 31 Юли 2022
7043
Бизнесменът Емилиян Гебрев е собственик на взривения склад с боеприпаси

Складът с боеприпаси, който се взриви до Карнобат и наложи евакуация, е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев и неговата компания за търговия с оръжия "Емко".

Фирмата е една от най-големите у нас и търгува с всякакво въоръжение и боеприпаси. Изнасяла е оръжие за почти всички горещи точки по света. А Емилиян Гебрев от години има проблем с официалните власти в Русия. Според неговите твърдения и разследвания на българската прокуратура срещу живота му е имало опит за покушение с новичок - отровата на руските тайни служби, отнела живота на Алексей Скрипал.

4 взрива в оръжейни заводи у нас от последните 10 г. са свързани с отравянето на Емилиян Гебрев и експлозиите във военни складове от 2014 г. в Чехия, обяви през април 2021 г. главният прокурор Иван Гешев.

Унищожените боеприпаси в България и Чехия са били за Украйна и Грузия, които са в конфликт с Русия. Освен това по време на 4-те експлозии у нас са регистрирани посещения на руски граждани, вероятно офицери от секретно поделение на ГРУ, каквито са и издирваните заради отравянето на Емилиян Гебрев.

Два от взривените складове в България, за които се търси руска връзка, са били именно на фирма "Емко", собственост на Емилиян Гебрев.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. Тогава в склад на Гебрев до село Ловни дол, община Севлиево, избухва взрив. Унищожени са много боеприпаси, които според прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във военен конфликт с Русия от 2008 г.

Вторият случай е от 21 март 2015 г. Тогава избухва пожар в складове до село Иганово, които са на ВМЗ - Сопот, а след тях започват взривове на продукцията в тях. Част от унищожените боеприпаси отново е на "Емко" по информация от Министерството на икономиката.

Третият инцидент е от 14 април 2015 г., отново в складовете на ВМЗ - Сопот, в село Иганово. За него няма информация за боеприпаси на Гебрев. Тогава основната версия е за пожар, след който са последвали взривове.

Само месец и половина по-късно, на 31 май, в сградата на бившия Институт по специална техника в София избухва пожар, който изпепелява доказателства по делото за взривовете в складове на ВМЗ - Сопот, до село Иганово. Заключението на пожаро-техническа експертиза е, че инцидентът не е станал от самозапалване.

Четвъртият случай е от 11 март 2020 г. до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на оръжейния завод “Арсенал”, който е стратегически обект за националната сигурност.

Четирите взрива във военни складове си приличат и се отличават от останалите, показва експертиза, изготвена от дирекция “Специални операции и борба с тероризма” (СОБТ) в МВР. Разследванията по всички тях са били в отделни прокуратури, но вече са обединени в дело на Специализираната прокуратура. Няма открита конкретна причина за техническа неизправност, която да е причинила пожарите и последващите взривове.

Освен че унищожените боеприпаси са били за износ към Украйна и Грузия, те си приличат по още нещо специфично - винаги всичко започва с пожар. Работната версия е, че палежите са били с цел работниците и хората наблизо да се оттеглят на безопасно място. Предполага се, че времето за гасене на пожарите е използвано за дистанционно задействане на предварително заложени взривове.

По новото разследване на четирите взривени склада с боеприпаси с евентуална руска връзка в тях е получена информация и от чужди служби.

За отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и директора от "Емко" на 28 април 2015 г. са обвинени задочно трима руснаци - Сергей Федотов, Сергей Павлов и Георги Горшков, които са офицери от ГРУ. Те са били в България и по време на взривовете в складовете на ВМЗ - Сопот, от 21 март и 14 април 2015 г. Освен тях още трима руски граждани са били у нас около датите на взривовете и опитите за отравяне на Гебрев, сина му и директора от ЕМКО.

Затова от ДАНС и прокуратурата правят извод, че посещението им у нас е било с цел да се пресекат доставките на военна продукция за Грузия и Украйна, с които договори е имал Емилиян Гебрев. Те още не са обвинени за антидържавна дейност у нас, но се събират доказателства в тази посока. Освен това прокуратурата и ДАНС обменят информация с Чехия, където също стана ясно, че има руска намеса при взривовете на складове с боеприпаси на ЕМКО, които е трябвало да бъдат доставени до държавите, които са в конфликт с Русия.