БДЖ: 30% ръст в приходите от превоз на пътници

Вагоните са готови за зимата, билетът няма да скача

Новини
12:12 - 21 Октомври 2022
2626
БДЖ: 30% ръст в приходите от превоз на пътници

През последния месец закъсненията на влаковете са намалели, а  изпълнението на графика се е подобрило с близо 10% в сравнение със септември миналата година, съобщават от БДЖ.

Това се дължи основно на намаления недостиг на локомотиви - от близо 21 броя средно на ден до 8 броя средно на ден, заради подобряване на ефективността в изпълнението на ремонтната дейност и спазване на ремонтния график. Към момента недостигът на вагони на среднодневна база е около 40 броя. Настоящото ръководство на БДЖ стартира действаща ремонтна програма, с която поетапно напълно да се осигури планът за композиране на влакове. Поради увеличаването на броя на локомотивите в движение през месеците септември и октомври е постигнато

изпълнение на графика за движение на влаковете над 90% в определени дни, като в някои дори се доближава до 95, посочват още от БДЖ.

Уточнява се, че графикът за движение на влаковете може трайно да поддържа стойности на изпълнение от над 90% през предстоящите месеци.

„Паркът е доста стар – вагони и голяма част от локомотивите. В момента се водят преговори на ниво Министерство на транспорта и се коментира закупуване на нов подвижен състав“, поясни пред БНР Христо Иванов, управител на БДЖ - Пътнически превози, който пое този пост в средата на септември.

Около 30% са се увеличи приходите от превоз на пътници в сравнение с миналата година, изтъква Иванов. По думите му се усеща „прилив на пътници, които са се ориентирали към железопътния транспорт“ и през зимния период се очаква още повече ръст.

Направена е профилактика на вагоните преди зимния период и те са готови за отопление, увери той.

С помощта на стикери за сканиране, разположени във вагоните, пътуващите могат да отправят препоръки за чистотата вътре, съобщи още шефът на БДЖ - Пътнически превози.

На този етап не се предвижда скок в цените на билетите в железницата. Според Христо Иванов финансовото състояние на компанията в момента е добро.