БДЖ е работодател №1 в държавата

Служителите на жп компанията са 11 000, фирмата оперира с милиони

Новини
17:40 - 15 Януари 2021
5289
БДЖ е работодател №1 в държавата

Топработодателят в държавата е Национална компания "Железопътна инфраструктура". По техни собствени данни, служителите им са 11 000. Компанията поддържа и стопанисва над 4000 км железопътна мрежа и 298 жп гари в страната. Тя е и един от основните бенефициенти на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. и Механизма за свързване на Европа (МСЕ), и по тази линия оперира с милиони левове.

В ​класацията на Министерство на икономиката за топработодателите по брой заети в България​ частно дружество се класира чак на пето място. Понастоящем оръжейният завод "Арсенал - Казанлък"  вероятно е изпаднал и още по-надолу, защото още през март, със зараждането на коронакризата, оттам обявиха, че започват съкращение на персонала.

За сметка на това обаче основен играч в ритейл сектора "Кауфланд България" не спря да наема хора и по време на кризата, а търговската му дейност и оборотите не пострадаха въобще. Търсеха се нови попълнения за магазините и за складовите бази на компанията.  

Основната заплата в ​НКЖИ се определя според колективен договор и се изчислява след умножението на определени коефициенти с минималната работна заплата за страната. От договора, ​подписан със синдикатите в средата на миналата година, например е видно, че за нощен труд заетите там получават между 1.50 и 1.90 лева на час. При участие в дейности по отстраняване на щети от произшествия взимат 15% върху основната си заплата, а при обучение на стажанти - 30%. 30 лева към заплатата се дават за определени длъжности, за които се изисква владеене на чужд език.

Далеч не всички длъжности обаче са така ясно разписани откъм заплащане. Основното трудово възнаграждение на генералния директор е по договаряне, а на заместника му - минималната работна заплата, актуализирана с коефициент над 7.