Блага вест за Великден: Създадоха антибиотик срещу рака

Учените извлякоха уникално лечебно съединение от почва в Индия

Новини
14:24 - 26 Април 2019
3407
Блага вест за Великден: Създадоха антибиотик срещу рака

Навръх най-светлите празници, учени съобщиха за голяма победа над най-коварното заболяване на миналия и този век. Топ изследователи от няколко страни за първи път синтезираха противораково вещество, наречено кедарцидин, съобщават международни агенции. Революционното съединение е ефикасно в борбата с туморните клетки и резистентните към антибиотици бактерии, информира БТА.

Учените установили каква е молекулярната му структура 10 години след като било открито в природата. Уникалното съединение е извлечено от почва в Индия преди около 30 години, разкриват сензационно изследователите.

Изследванията са показали, че биологичната му активност е огромна и предизвиква ДНК увреждания в клетките на микроорганизми и в раковите клетки  и по този начин спира развитието и растежа им.

Години са били нужни за да се синтезира важното за човечеството съединение в лабораторна среда, тъй като структурата му била твърде сложна.

Учените са категорични, че откритието е нова стъпка в лечението на рака и резултатите ще улеснят разработването на ново поколение антибиотици и противоракови лекарства.

От години хората на науката търсят панацеята срещу рака и напредват стъпка по стъпка срещу чумата на 20-и и 21-и век.