Благи вести! Ваучерите идват накуп, пада данъкът върху лихвите

Общество
21:30 - 26 Януари 2022
8164
Благи вести! Ваучерите идват накуп, пада данъкът върху лихвите

Ваучерите за храна за няколко месеца ще бъдат дадени накуп на работниците, като това ще стане през март или април. Това става ясно от внесени в парламента от депутати от ПП и ИТН промени в данъчните закони.

Тъй като бюджетът за 2022 г. не е приет, в момента фирмите - оператори на ваучери, не могат да ги издават и съответно работодателите не могат да ги дадат на служителите си.

Затова с новите текстове е предвидено дължимите ваучери да могат да бъдат дадени през следващия месец, след като законът за бюджета бъде приет и компаниите започват да ги издават.

Плановете на кабинета са бюджетът да бъде приет от парламента до края на февруари, и ако работата по издаване на ваучери бъде ускорена, хората може да ги получат още през март. Но като цяло бюджетът за 2022 г. ще влезе в сила от 1 април и е възможно от тази дата да стартира и даването на ваучерите.

Отмяна на данъка върху лихвите по депозити на граждани от 1 април предвиждат други промени в данъчните закони. От същата дата детските градини и ясли ще станат безплатни, гласят предложени промени в Закона за местните данъци и такси. Общините няма да събират и такси за хранене на децата в задължителното предучилищно образование.

Изцяло ще бъде променен и режимът на облагане при използване на служебни коли и имоти от собственици и шефове на фирми. Сега тези разходи се облагаха с данък в размер на 10%.

Предложенията предвиждат от 1 януари 2023 г. тези разходи въобще да не се признават за данъчни цели и съответно да се облагат с данък печалба, който също е 10%. Така реално за фирмите няма да има съществена промяна и “данък уикенд” остава.

Както и досега използването на служебни коли за лични нужди ще може да се определи на база изминати километри, на база време на използване на колата или фирмата просто да приеме, че 50% от разходите са за служебно ползване, а 50% са за лично ползване на автомобила.