Благодарим, Фандъкова: 600 души годишно умират от мръсния въздух в София

Гражданите могат да съдят Общината при всяко надвишаване на нормата

Актуални новини
18:12 - 12 Октомври 2023
4438
Благодарим, Фандъкова: 600 души годишно умират от мръсния въздух в София

„Между 12 000 и 15 000 души годишно умират в България от замърсяването на въздуха. В София са около 600 души годишно. Замърсяването е причина за ¼ от инсултите и ⅓ от инфарктите. На практика няма орган или система в човешкото тяло, която не се засяга от замърсяването на въздуха”.

Данните бяха съобщени от д-р Александър Симидчиев, пулмолог, на кръгла маса, посветена на проблема с мръсния въздух в София, инициирана от кандидата за кмет на София Васил Терзиев. При превишаване нивата на замърсяване броят обаждания до Бърза помощ нараства с 10%. Същото важи и за спешната хоспитализация в дните след въздушно замърсяване. „Проблемът е реален, проблемът е измерим. Но ние можем да се справим с него, ако имаме системен подход”, каза още д-р Симидчиев.

Според статистическите данни България е на челните места в света по смъртност заради замърсяването на въздуха. По-лош о въздух от софийския пък е само този в Северна Македония и Сърбия.

„Столична община три мандата бездейства. София бездейства по отношение на горенето на замърсители. Няма контрол, няма програма, дори няма стратегия за това как да помогнем на тези хора да спрат да горят замърсители. Дори няма информационна кампания как жителите могат да се възползват от средства, които идват по европейски програми”, коментира депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

 Д-р Симидчиев, Борис Бонев и Васил Терзиев на кръглата маса по проблемите на мръсния въздух в София. Това е от най-важните теми за столицата днес, категоричен е кандидата за кмет на София Васил Терзиер

Преди години съдът задължи Общината по безпрецедентен начин с конкретни мерки да работи за повишаване на качеството на въздуха в София, заяви кандидатът за общински съветник от обединената коалиция Борис Бонев. По думите му тези мерки не са били предприети от Столичната община, а тъй като срокът за решаването на проблема е изтекъл през 2022 г., в момента всеки път, когато нормите на замърсяване са превишени, гражданите могат да предявяват искове срещу Столичната община.

„Мръсният въздух е проблем, който касае всички ни, всички софиянци, без значение от коя партия сме. Всички ние дишаме този въздух, всички се притесняваме колко е вреден за децата ни“, коментира и кандидатът за кмет на коалицията Васил Терзиев. „За да може всички проблеми, за които говорихме, да бъдат решени обаче имаме нужда от подкрепата на софиянци. Колкото повече сме в Общинския съвет, толкова по-лесно ще преведем политиките в реални мерки. Имаме политическа воля, имаме подготовка, имаме и смелост да приложим непопулярни решения. Но само с подкрепа можем да минем от света на намеренията в света на реализираните политики”, допълни Терзиев.