Благодарим, ГЕРБ-СДС: Плащаме зона до 20 ч.

Куриози
18:18 - 27 Септември 2021
3067
Благодарим, ГЕРБ-СДС: Плащаме зона до 20 ч.

Разширяване на синята и зелената зона в София и премахването на "служебния абонамент" одобри транспортната комисия към Столичния общински съвет.

За новите „екстри“ трябва да благодарим на общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Предвижда се и увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. до 20.00 часа

Първата група промени предвижда премахване на безплатния режим "Служебен абонамент" и ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес.

Въвежда се удължен режим "Служебен абонамент", който ще е валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 ч. до 19.30 часа.

С предложените промени ще се премахнат и привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от депутатите и различни държавни, културни, общински и др. институции.

Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите, аргументират се вносителите, предаде БТА. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя.

Втора група предложения включва въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред, и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

В пешеходните зони ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране /50 ст. или 1 лв./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно.

Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дености в рамките на работното време на съответната зона.

В третата група предложения влиза разширяване на "зелена зона" в кв. "Зона Б-19", район Възраждане и разширяване на "синя зона" за сметка на обхвата на "зелена зона".

С петата група промени се въвежда забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали: ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа; ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно; в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно; ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. Забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно; ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно; ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно; ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Предстои промените в наредбата да бъдат одобрени на сесия на общинския съвет.