Благодатният огън слезе в Йерусалим (ВИЖТЕ НА ЖИВО)

Свещената искра бе измолена без хилядите вярващи в Църквата на Божи гроб

Актуални новини
13:54 - 18 Април 2020
8039
Благодатният огън слезе в Йерусалим (ВИЖТЕ НА ЖИВО)

В църквата на Божи гроб бе измолен Благодатният огън. За първи път тази година, церемонията не събра десетки хиляди християни, които да вземат пламък от свещената светлина заради епидемията. Службата бе извършена само в присъствието на няколко свещеници. 

Заради световната пандемия, още през март правителството в Израел  ограничи достъпа за поклонници, а в края на март затвориха църквите. Църквата на Божи гроб обаче бе отворена за Велика събота.  

Всяка година на Божи гроб по чудодеен начин се спуска  Благодатния огън. Този път храмът е достъпен единствено за малка група свещеници, а полицията на Израел наблюдаваше на малкия площад дали се спазват строите ограничения за събиране на хора, наложени в страната заради пандемията от коронавируса.

Всяка година Свещеният огън слиза на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Подготовката започва от сутрина.

В първите минути от запалването си, Благодатният огън не излъчва топлина и не изгаря. Пламъкът възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи.

Йерусалимският Патриарх изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят по домовете си, а пратениците на различните църкви го пренасяха в самолетиза страните си.

Тази година улиците на Стари град останаха зловещо пусти за разлика от традиционното събиране на хиляди вярващи в Страстната седмица и специално за повтаряне пътя на страданията на Иисус Христос по Via Dolorosa.

На Разпети петък в на Божи гроб имаше литургия, но отново само за неколцина свещеници, както бе през цялата Страстна седмица.