Благоевград остана без кмет, насрочват нови избори

Политика
11:27 - 16 Април 2020
2887
Благоевград остана без кмет, насрочват нови избори

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди предсрочното прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград Румен Томов.

Административно дело № 2420 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по касационни жалби на ОИК – Благоевград и на избрания за кмет на община Благоевград инж. Румен Георгиев Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

До днешното решение за отстраняване на Томов от поста кмет се стигна, след като бившият градоначалник Атанас Камбитов в края на миналата година сезира компетентните институции, че наследникът му Румен Томов продължава да бъде едноличен търговец, едновременно с управлението на общината.

Това обаче е грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров коментира, че след като препис от решението на ВАС бъде получен официално, комисията ще трябва да проведе свое заседание в рамките на 3 дни.

По време на заседанието си единственото възможно решение, което може да вземе ОИК – Благоевград, е прекратяване правомощията на Румен Томов като кмет на Благоевград.

За избирането на нов градоначалник ще бъдат насрочени нови избори.