Благомир Коцев ще решава задачи заедно със златния Дамян

На състезанието за два часа се решават 30 сложни задачи от няколко математически области

Общество
22:00 - 11 Януари 2024
7811
Благомир Коцев ще решава задачи заедно със златния Дамян

Кметът на Варна награди медалиста от Куала Лумпур и го увери, че е намерил 9 млн. лв. за нова сграда на Математическата гимназия.

Благомир Коцев връчи монета - реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, на осмокласника от Математическата гимназия Дамян Накев. Момчето спечели златен медал на турнир по математика WIMO Final 2023 в Куала Лумпур, Малайзия.

На състезанието за два часа се решават 30 сложни задачи от няколко математически области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. От около 300 участници той единствен предлага второ решение на задача, което е признато от журито за вярно.

“Обещах на варненското златно момче три неща. Първо, че ще отида на турнир по решаване на задачи с него и другите талантливи шампиони от Математическата гимназия, но преди това ще се подготвя. Второ, че сме намерили 9 млн. лв. за тази година да започне строежът на нова сграда на МГ и докато Дамян завърши училище, сградата да е готова. Трето, че с чест приемам да съм патрон на балканиадата по математика във Варна през април в отговор на поканата на директора на МГ Елеонора Павлова.” Това заяви Благомир Коцев след срещата с талантливия математик.

Дамян от малък се увлича от математиката, занимава се сам и се справя. Решава задачи от 5-годишен, все още не е решил какво ще е бъдещето му, но смята да остане в България. “Съветвам го да следва пътя си и никога да не се оказва. Ако пред него има трудност, да намери решение”, разказа майка му Теодора Узунова.

Директорът на училището Елеонора Павлова заяви, че всяка година около 70 ученици от Математическата гимназия печелят олимпиади и състезания, някои от тях успяват да повторят и потретят успехите си. “Имат групи за подготовка на олимпиади и състезания по 14 предмета, които получават финансиране по националната програма”, посочи Павлова. Учителката на Дамян - Павлина Парушева, получи от кмета монета с герба на община Варна.