Благородно! Дейвид Гилмор даравя $21 милиона за борбата с климатичната криза

Средствата бяха събрани от търг, на който китаристът продаде свои инструменти

Новини
12:35 - 28 Август 2019
2772
Благородно! Дейвид Гилмор даравя $21 милиона за борбата с климатичната криза

Емблематичният китарист Дейвид Гилмор от Pink Floyd направи невероятен жест - дарява 21,5 милиона долара в помощ на борбата с глобалната климатична криза.

Гилмор, който е и композитор на Pink Floyd, се отнася много сериозно към климатичните промени и последствията от това. Той е толкова решен да направи нещо в помощ, че през юни продаде на търг 126 китари от личната си колекция за да дари средствата за благотворителност.

Инструментите му бяха продадени за сериозни суми, но една от тях постигна нов световен рекорд за китара на търг. Това е емблематичният черен Stratocaster. Бидейки неразделна част от записите на албумите на Pink Floyd "The Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) и "The Wall" (1979), въпросната китара реализира 3 975 000 долара.

"The David Gilmour Guitar Collection" събра общо близо 21,5 милиона долара, а британският музикант заяви, че дарява цялата сума на екологичната нестопанска организация ClientEarth, която използва законите, за да защитава хората и планетата.

"Глобалната климатична криза е най-голямото предизвикателство, с което човечеството ще се сблъска някога. Нуждаем се от цивилизован свят, който да продължава за всичките ни внуци и отвъд него, в който тези китари могат да свирят и да се пеят песни", каза Дейвид Гилмор.