Благородно: Наследници на възрожденски фамилии ще реставрират старите сгради във Враца

Нещо за четене
14:33 - 31 Януари 2021
3781
Благородно: Наследници на възрожденски фамилии ще реставрират старите сгради във Враца

Наследници на възрожденски фамилии се заеха със задачата да възродят старите сгради в сърцето на Враца. Светла Буюклийска се върнала в града след успешна кариера като цигулар във филхармонии на 5 държави по света. Като представител на една от най-известните местни фамилии с 250-годишна история поканила и други като нея да почетат паметта на майка й.

„Бяхме всичките представители на най-старите врачански фамилии. На срещата дойдоха големите индустриалци от миналото - братя Савови, Стубленски, от Бобошевския род, Пърпови, Гладнишки, Евстатиеви. И просто седейки обменяхме мисли и се загледахме в олюпените фасади на една от знаковите улица за града”, разказа Светла.

Говорили си, че това е голяма част от врачанската памет, защото дедите им са строили тези къщи, за да отгледат децата си с обич и така да създадат самото сърце на града, което дълго да тупти за наследниците на фамилиите.

„Решихме, че е наша отговорност да спасим делото им”, каза Светла Буюклийска.

Скоро след това към идеята започнали да се присъединяват и врачани от по-новите местни фамилии.

Така, Сдружението за опазване на старите къщи във Враца не само било създадено, но и ежедневно продължавало да печели още и още привърженици. Идеята е не то да финансира поддържането и ремонта на тези уникални сгради, а да консолидира общественото мнение около тяхното опазване.

Заелите се със задачата търсят помощ и на общинско, и на национално ниво, защото къщите са важни не само за Враца, а и за българската история като цяло. Свързани са и с националната култура, индустрия, търговия, политика.

„Бобошевската къща е на Цветко Бобошевски, който е бил регент, значителен политик след Освобождението. След нея е Остриковата къща на известния писател Иван Остриков. Неговата дъщеря също е писател”, обясни Светла.

Като тях са къщата на Стефанаки Савов, Скачоковата къща. Старите домове на врачанската интелигенция от края на 19–и и началото на 20–и век са по улица „Търговска”, централния площад и булевард „Христо Ботев”. Сградите с такава уникална архитектура, стремяща се към височини и естетика дори в детайла, са около 90.

Те обикновено са комбинация от жилищни помещения, разположени предимно на горния етаж и площи, свързани със занятието на фамилията, която ги е построила. На улицата, която и днес носи името „Търговска” това са предимно магазини, които се ползват със същото предназначение.