Благовест Пунев: Няма да се стигне до свикване на ВНС

Актуални новини
14:07 - 21 Август 2020
2619
Благовест Пунев: Няма да се стигне до свикване на ВНС

Няма да се стигне до свикване на Велико Народно събрание. Това коментира днес Благовест Пунев, бивш конституционен съдия и бивш зам.-председател на Върховния касационен съд.

„В проекта за Конституция има съвсем малко нови моменти. Някои от идеите са приемливи, други са недостатъчно развити, а трети са представени така, че са неприемливи“, посочи той. 

По думите му намаляването на броя на депутатите „възпроизвежда една популистка идея, лансирана от Слави Трифонов преди време, но намаляване наполовина на народните представители би се отразило на политическото представителство и това означава засилване на лобизма“. 

„В комбинация с идеята за премахване на Великото Народно събрание - тази идея аз я споделям - би означавало голяма непредставителност при приемане на фундаментални промени в Конституцията или на нова Конституция“, каза още Пунев. 

Той беше категоричен, че съществуването на ВНС се използва като претекст да не се правят реформи, а да се запази статуквото. "Няма да се стигне до свикване на Велико Народно събрание“, прогнозира той.