Блатечки: Не си мислете, че театрите ще отворят веднага

Актьорът смята, че наемите за открите сцени трябва да бъдат намалени

Култура
11:15 - 13 Май 2020
1247
Блатечки: Не си мислете, че театрите ще отворят веднага

„Като са казали, че може да се играе не означава, че утре ще играем. Поне месец трябва“. Това мнение изрази пред Нова телевизия актьорът Асен Балтечки.

 Ако сега се разреши да се играе на открити сцени, докато се завърти машината и да се напълнят тези сцени изисква технологично време - да се пуснат и продадат билети, да се подпишат договори с тези открити сцени. Все още за тях няма правила, така че трябва да се вземе решение и за това“, допълни звездата от „Ягодова луна“.

Той постави акцент и на финансовата част на театъра. Според разпоредбите, дори на открито представленията ще се играят пред едва 30% от публиката, което логично няма да донесе достатъчно приходи за покриването на разходите на театралния екип. „Това означава, че наемите също трябва да са на 30%, защото откритите пространства са доста по-скъпи от закритите театри“, обясни Блатечки.

Все пак той заяви, че  според него Министерството на културата прави някои добри стъпки за справяне с кризата. Хубавото е, че за пръв път частните театри и пространства ще имат подкрепа от Министерството. "Според мен това е добра стъпка“, категоричен е Блатечки.