Блинкън е в Кайро за разговори за спирането на огъня в Газа

САЩ
12:59 - 21 Март 2024
822
Блинкън е в Кайро за разговори за спирането на огъня в Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Кайро за разговори с високопоставени представители от арабските държави, посветени на темата за прекратяване на огъня в ивицата Газа, след като премиерът на Израел каза пред републиканците в САЩ, че няма да има отстъпки във войната срещу „Хамас“ предаде Ройтерс.

В ивицата Газа израелската военна офанзива, която се съсредоточи върху болница „Аш Шифа“, единственото частично работещо лечебно заведение в северната част на анклава, продължава четвърти ден, а местните жители казаха, че са видели сгради в пламъци вътре в болничния комплекс.

Блинкън вчера започна последната си близкоизточна обиколка с посещение в Саудитска Арабия, където се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман. Двамата дискутираха ситуацията в Газа, където недостигът на храна засяга 2,3 милиона палестинци, пише БТА.

„Настояваме за незабавно прекратяване на огъня, свързано с освобождаване на заложници. Това би донесло незабавно облекчение много хора, които страдат в Газа - децата, жените, мъжете", каза Блинкън пред арабската телевизия Ал Хадат.

Той каза, че САЩ са внесли резолюция в ООН за незабавно прекратяване на огъня.

Преговорите за прекратяване на огъня бяха подновени тази седмица в Катар, след като Израел отхвърли предложение на „Хамас“ миналата седмица. Страните обсъждат примирие от около шест седмици, което би позволило освобождаването на 40 израелски заложници в замяна на стотици задържани палестинци в израелските затвори.

„Хамас“ обаче каза, че ще освободи заложници само като част от споразумение, което ще сложи край на войната, докато Израел подчерта, че обсъжда само временна пауза.

„Мисля, че различията намаляват и смятам, че споразумението в този вид е много възможно", каза Блинкън пред медията "Ал Хадат". "Екипът на Израел присъства и има правомощия за постигане на споразумение“, добави той, визирайки преговорите.