Блинкън: Израел не може да управлява Газа

САЩ
13:54 - 08 Ноември 2023
2894
Блинкън: Израел не може да управлява Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Израел не може да управлява Газа, но може да има преходен период след края на настоящия конфликт, предаде Ройтерс.

"Газа не може да продължи да бъде управлявана от "Хамас". Това просто би било  покана за повторение на 7 октомври. Също така е ясно, че Израел не може да окупира Газа", заяви Блинкън пред репортери след срещата на външните министри на страните от Г-7 в Токио.

"Сега реалността е такава, че може да има нужда от известен преходен период след края на конфликта... Ние не виждаме възможност за реокупация и това, което чух от израелските лидери, е, че те нямат намерение да окупират отново Газа."

По този въпрос британският външен министър Джеймс Клевърли изрази мнение, че в "краткосрочен план е неизбежно" Израел да управлява Газа, тъй като има там свои войски и трябва да носи отговорност за сигурността. 

"Но нашето мнение е, че възможно най-скоро трябва да се премине към миролюбиво палестинско ръководство, което е най-желаният изход."