Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО

САЩ
11:09 - 06 Юли 2023
1418
Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън в телефонен разговор с министъра на външните работи на Турция призова Турция да одобри приема не Швеция в НАТО сега.

Блинкън подчерта важността на единството на НАТО в такъв момента и призова Турция веднага да промени позицията си и да даде съгласието си Швеция да стане член на Алианса, съобщи пресслужбата на Държавния департамент.

"Съединените щати и Турция имат дългогодишни и близки двустранни отношения в областта на отбраната и запазването на способността на Турция да бъде ангажиран съюзник в рамките на НАТО остава приоритет", припомни пресслужбата.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън прие шведския министър-председател Улф Кристерсон във Вашингтон и заяви, че САЩ "очакват с нетърпение" присъединяването на Швеция към алианса.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО след нападението на Русия над Украйна, но Турция, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, блокира влизането на Швеция.

Ердоган поиска от Швеция да екстрадира членове на кюрдски организации, които турските власти смятат за терористи. Швеция направи някои отстъпки, но Турция все още не е казала дали те ще бъдат достатъчни, за да оттегли възраженията си до срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли.

Останалите страни от НАТО напълно подкрепят приемането на Швеция и призовават Турция да не го възпрепятства.

В последните дни се появиха нови въпросителни покрай протести с изгарянето на Корана.