Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

САЩ
16:44 - 31 Юли 2024
815
Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в сряда, че Съединените щати не са участвали в убийството на лидера на ХАМАС Исмаил Хания и подчерта важността на прекратяване на огъня в Газа. В интервю за Channel News Asia по време на посещението си в Сингапур, Блинкън подчерта, че САЩ не са били наясно с планирането или изпълнението на убийството.

Иранската революционна гвардия потвърди смъртта на Хания, часове след като той присъства на церемония по полагане на клетва на новия президент на Иран. Хания, който води палестинската групировка и обикновено пребивава в Катар, беше основна фигура в международната дипломация на ХАМАС.

"Научих през годините никога да не спекулирам за влиянието на едно събитие върху друго", заяви Блинкън, когато беше попитан за въздействието на смъртта на Хания върху войната.

Убийството, по-малко от 24 часа след като Израел заяви, че е убил командир на Хизбула, отговорен за смъртоносен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, може да бъде сериозен удар за шансовете за прекратяване на огъня в десетмесечната война.

Блинкън, който е в Азия от края на миналата седмица, заяви, че прекратяването на огъня и освобождаването на заложниците в Газа е от съществено значение и САЩ ще направят всичко възможно това да се случи.