Блинкен: САЩ са против Израел да анексира Западния бряг

САЩ
13:37 - 05 Декември 2022
1494
Блинкен: САЩ са против Израел да анексира Западния бряг

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща да се противопостави на израелското заселване или анексиране на окупирания Западен бряг, след като бившият министър-председател Бенямин Нетаняху ще се върне на власт, предаде АП.

"Ние също така ще продължим да се противопоставяме недвусмислено на всякакви действия, които подкопават перспективите за решение, основано на съществуването на две държави. Включително, но не само, разширяване на селищата; стъпки към анексиране на Западния бряг; нарушаване на историческото статукво на светите места; разрушаване и изселване; и подстрекаване към насилие", заяви Блинкен на събитие от Националната конференция на J Street.

Очаква се Нетаняху да се върне на поста си до дни, след като сключи коалиционно споразумение с крайнодесни групи, включително "Религиозен ционизъм", който е определен за поста, отговарящ за еврейските селища в окупирания Западен бряг.

Като отбеляза, че тази година насилието на Западния бряг се е увеличило драстично, Антъни Блинкен заяви, че извършителите на насилие трябва да бъдат изправени пред еднакво правосъдие според закона.

Той също така поднесе поздравления на Нетаняху, който беше влязъл в конфликт с предишните демократични администрации във Вашингтон, като добави: "Ние ще оценяваме правителството по политиките, които то провежда, а не по отделните личности." Блинкен също така изрази очакване, че новото израелско правителство ще продължи да работи с Вашингтон за утвърждаване на общите ценности.

В момента Нетаняху е в процес на консултации с десните партии за съставяне на предстоящото израелско правителство.

В отделни райони на Западния бряг от началото на 2022 г. се наблюдава забележима ескалация и увеличаване на темпото на операциите на израелските сили.