Близки на настанените в старческия дом в Русе са донесли заразата

Прокуратурата е прекратила преписката

Новини
14:49 - 26 Август 2020
2780
Близки на настанените в старческия дом в Русе са донесли заразата

Най-вероятната причина за разпространението на заразата от COVID-19 в дома за възрастни хора „Възраждане“ в Русе е контактът между обитателите и техните близки, съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе.

Това е заключението от проверката в старческия дом, която прокуратурата възложи на Регионалната здравна инспекция. Инспекторите са обобщили резултатите и са изготвили доклад до Окръжната прокуратура.

Според него срещите между домуващите и близките били особено рискови в случаите, когато близките не са ползвали лични предпазни средства. Дадени са предписания от РЗИ за редовно проветряване на стаите и за стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Прокуратурата е преценила, че не са налице основания за нейна намеса и е прекратила преписката.

Огнището на коронавирус в старческия дом в Русе бе обявено на 23 юли. Диагностицираните до момента обитатели са 86 – почти половината от настанените там. Осем починаха, а 66 души вече оздравяха. Само 12 останаха обитателите, които все още не са се излекували от COVID-19. На болнично лечение са шестима от тях, а другите са във вилата на общината.

Диагностицираните с коронавирус от персонала са 10. Шестима са преодолели инфекцията, а четирима – две санитарки, социален работник и социален асистент, са под домашна изолация.