Близки на Стефан, който загина на "Струма" заради джигитката Ани, искат справедлива присъда

Те протестираха пред вратата на главния прокурор и поискаха лична среща с него

Общество
12:36 - 07 Октомври 2024
2166
Близки на Стефан, който загина на "Струма" заради джигитката Ани, искат справедлива присъда

Родители на загинали в катастрофи деца блокираха ул. "Алабин" в центъра на София. Повод за демонстрацията е днешното дело за смъртта на 20-годишния Стефан Идакиев, който загина в тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" през май. На първа инстанция съдът постанови 3 години и 4 месеца затвор за шофиралата Ани Рангелова. И двете страни, и прокуратурата обжалват решението пред апелационния съд.

Родителите на загиналите при катастрофи продължават да настояват за справедливи присъди за убийците на пътя и по-бързи експертизи. Те протестираха и пред вратата на главния прокурор и поискаха лична среща с него.

Във фаталната сутрин на 14 май 19-годишният Стефчо се прибира от работата си на бензиностанция с негови колеги, а зад волана е жена, която има ангажимент да извози работниците от нощната смяна. Колата, която се движи в посока Перник, попада в локва, завърта се, разкъсва мантинелата и пада в дерето. Стефан 28 дни се бори за живота си, като през това време навършва 20. И остава завинаги на толкова.

"Самосъзнанието на българина да натискаш тая газ, спестяваш минутка-две, за къде я спести тая минутка, за да изпратиш моето дете в гроба. Написала съм си реч за съда, защото знам, че ще изгубя ума и дума", сподели Галина Георгиев, майка на Стефан.

"На толкова са оценили живота на детето ѝ - на 3 години, толкова струват нашите деца - 2 години, 3 години, условна, затова днес затворихме "Витоша" и "Алабин" в знак на протест срещу съдебните решения, толкова ли струват нашите деца, толкова ли струва животът им, от пияните дрогирани джигити на пътя", възнегодува Петя Иванова от сдружение "Ангелите на пътя", цитира БНТ.

Обвиняема за катастрофата е 33-годишната Ани Рангелова, която също е майка на две деца. Според защитата ѝ, тя не е виновна, защото на пътя е имало дефект. Това е причината и за образувалата се локва и аквапланинга. Жената е карала със 149 км в час.