Близки на загинал в катастрофа съдят Google заради остарели маршрути в навигацията им

В картата не било отбелязано, че мост е срутен от 9 години

САЩ
21:35 - 21 Септември 2023
3991
Близки на загинал в катастрофа съдят Google заради остарели маршрути в навигацията им

Близките на американец, който се удавил, след като паднал от срутен мост, твърдят, че той е загинал, защото Google не е актуализирала картите си. Семейството на Филип Паксън съди компанията за смъртта му, като твърди, че Google не е показала, че мостът е паднал девет години по-рано.

Паксън е загинал през септември 2022 г., след като се опитвал да мине по липсващия отчасти мост в Хикори, Северна Каролина. Говорител на Google заяви, че компанията разглежда твърденията.

Паксън е баща на две деца. Той се е прибирал от деветия рожден ден на дъщеря му в къщата на приятел и е бил в непознат квартал по време на смъртта си според иска на семейството. Съпругата му е откарала двете му дъщери вкъщи по-рано, а той е останал, за да помогне за почистването. "Непознавайки местните пътища, той е разчитал на Google Maps, очаквайки, че тя ще го насочи безопасно към дома на съпругата и дъщерите му", се казва в изявление на адвокатите на семейството. Докато шофирал предпазливо в тъмнината и дъжда, той без да подозира последвал остарелите указания на Google към моста, който семейството му по-късно научило, че от близо десетилетие се нарича "Мостът за никъде".

Местните жители многократно са се свързвали с Google, за да ги накарат да променят онлайн картите си, след като мостът се срутил през 2013 г., се твърди в иска. Според „Charlotte Observer“ бариерите, които обикновено се поставят на входа на моста, липсват поради вандализъм. В съдебния процес се завеждат искове и срещу три местни компании, като се твърди, че те са имали задължение да поддържат моста.

"Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейство Паксън", заяви говорител на Google.