Близо 1 млн. лева загуби натрупал "Български ВиК Холдинг"

Икономика
15:07 - 14 Януари 2022
1786
Близо 1 млн. лева загуби натрупал "Български ВиК Холдинг"

"Български ВиК холдинг" ЕАД по индивидуалния отчет към 30 септември 2021 г. отчита загуба от 944 000 лева. Холдингът не е възлагал поръчки от типа инхаус. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. 

Той припомни, че с Постановление 7 на Министерски съвет от 22 януари 2020 г. са били одобрени промени по бюджета на МРРБ в размер на 1 млрд. лева за учредяването на холдинговото дружество с държавно участие в капитала. 

"Към 10 януари тази година размерът на собствения капитал, разходваните и разполагаемите средства на холдинга са собствен капитал -1,040 млрд. лева, в това число парични средства - 1 млрд. лева, апорт на дълготрайни материални и нематериални активи - 2,5 млн. лева, непарична вноска, собственост върху дялове във ВиК оператори - 37,7 млн. лева", поясни министърът.

В същото време обаче холдингът подпомага ВиК дружествата не само парично, но и като им оказва техническа и друг тип помощ, за да може да се участва в европейски програми, по които има отпуснати средства. 

Караджов добави, че общият размер на изразходваните средства нахвърля 107,4 млн. лева. За увеличаване на капитала на дъщерни дружества са изразходвани над 32,5 млн. лева, в това число за ВиК - Добрич, Сливен, и за уставен капитал на "ВиК Енерджи груп" ЕООД - 1 млн. лева.

Отпуснатите заеми са 71,721 млн. лева като от тях инвестиционни са около 70 млн. лева, за стабилизиране и погасяване на задължения - 64 млн. лева, за плащания за основна дейност - над 3,1 млн. лева.