Близо 1400 са тикнати в арестите в Русия

Младите мъже се разбунтуваха, не им се понрави мобилизацията на Путин

Русия
09:10 - 22 Септември 2022
2320
Близо 1400 са тикнати в арестите в Русия

Над 1313 души са арестувани в 38 руски градове, съобщи правозащитната организация "ОВД-Инфо". Неправителствената организация е включена в списъка с чуждестранни агенти, а Роскомнадзор блокира достъпа до нейния сайт за територията на Русия.

"От 1 септември в цяла Русия се води акция срещу мобилизацията за война с Украйна. Публикуваме списък на задържаните в този ден", пишат от руската правозащитна организация.

Във всяко полицейско управление може да има още арестувани, които не са в публикувания списък. От организацията са публикували имената само на тези, за които има достоверна информация, че имената им може да бъдат публикувани.

В Москва са арестувани най-малко 536. В различните райони на град Санкт Петербург са арестувани над 524 души. 

Служителката на руското вътрешно министерство Ирина Волк заяви, че служителите са прекъснали опитите за организиране на това, което наричат "​​малки протести". Думите й бяха цитирани от руските медии.

Междувременно стана ясно, че Юрий Шумски, генерален директор на завода "Я. М. Свердлов", и Юрий Зозулия, ръководител на Спецхимическия холдинг на "Ростех" и понастоящем генерален директор на АО "РЗМ-Технологии", са заподозрени във вземане на подкупи и са задържани за два месеца до 19 ноември. Това съобщи "Комерсант", като се позовава на материалите по делото.

Подозренията са отправени и към неговия предшественик на поста генерален директор на завода в Свердлов, а по-късно и към председателя на съвета на директорите на АО "Техмашсервис" Вадим Рибин. Той обаче се съгласил да сътрудничи на разследването и е освободен под гаранция.

Установено е, че обвиняемите са получавали незаконни плащания от доставчици на компоненти за производство на експлозиви, както и от дружества, които са купували продукти на компанията на завишени цени.

Транзакциите включвали верига от посредници, които изкуствено увеличавали стойността на взривните вещества. Заводът "Свердлов" е ключово предприятие в Дзержинск, Нижегородска област. Той е част от руския военно-промишлен комплекс и е един от най-големите производители на промишлени взривни вещества и преносни заряди за минната промишленост в Русия.