Близо 28 милиона души по света са жертва на принудителен труд

Свят
17:50 - 14 Септември 2022
1837
Близо 28 милиона души по света са жертва на принудителен труд

Днес Европейската комисия предложи да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд, на пазара на ЕС. Предложението обхваща всички продукти, а именно тези, произведени в ЕС за вътрешно потребление и износ, и вносни стоки, без да се насочва към конкретни компании или индустрии. 

Приблизително 27,6 милиона души по света са жертва на принудителен труд в много индустрии на всеки континент. По-голямата част от принудителния труд се извършва в частната икономика, докато някои се налагат от държавите. Предложението се основава на международно договорени определения и стандарти и подчертава значението на тясното сътрудничество с глобалните партньори. Националните власти ще бъдат упълномощени да изтеглят от пазара на ЕС продукти, произведени с принудителен труд, след разследване.

Националните органи в държавите членки ще прилагат забраната чрез стабилен, основан на риска подход за правоприлагане. В предварителна фаза те ще оценят рисковете от принудителен труд въз основа на много различни източници на информация, които заедно трябва да улеснят идентифицирането на рисковете и да помогнат за съсредоточаване на техните усилия. Те могат да включват изявления от гражданското общество, база данни с рискове от принудителен труд, фокусирани върху конкретни продукти и географски райони, както и надлежната проверка, която компаниите извършват.

Властите ще започнат проверки на продукти, за които има основателни съмнения, че са произведени с принудителен труд. Те могат да изискват информация от фирми и да извършват проверки и инспекции, включително и в страни извън ЕС. Ако националните власти открият принудителен труд, те ще наредят изтеглянето на продуктите, които вече са пуснати на пазара, и ще забранят пускането на продуктите на пазара и износа им. Фирмите ще бъдат задължени да изхвърлят стоките. Митническите органи на държавите-членки ще отговарят за контрола по границите на ЕС.

Ако националните органи не могат да съберат всички доказателства, които изискват, например поради липса на сътрудничество от страна на компания или държавен орган извън ЕС, те могат да вземат решение въз основа на наличните факти.

Компетентните органи ще прилагат принципите на оценка, основана на риска, и пропорционалност през целия процес. Въз основа на това предложението взема предвид по-специално положението на малките и средните предприятия (МСП). Без да бъдат освободени, МСП ще се възползват от специфичния дизайн на мярката, т.е. компетентните органи ще вземат предвид размера и ресурсите на съответните икономически оператори и мащаба на риска от принудителен труд, преди да започнат официално разследване. МСП също ще се възползват от помощни инструменти.

Комисията също така ще издаде насоки в рамките на 18 месеца от влизането в сила на настоящия регламент. Насоките ще включват насоки за надлежна проверка на принудителния труд и информация относно рисковите индикатори на принудителния труд. Новата продуктова мрежа на ЕС за принудителен труд ще служи като платформа за структурирана координация и сътрудничество между компетентните органи и Комисията.   

Сега предложението трябва да бъде обсъдено и одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, преди да може да влезе в сила. Той ще се прилага 24 месеца след влизането му в сила.