Близо 3 млрд. лв. е сумата в Сребърния фонд за 2018 г.

Новини
15:45 - 20 Ноември 2019
1726
Близо 3 млрд. лв. е сумата в Сребърния фонд за 2018 г.

Към края на 2018 г. година сумата в така наречения Сребърен фонд е 2 млрд. 925 млн. лв. Това показва годишният доклад и отчет за дейността на Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система за 2018 г.

Докладът бе представен на заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, съобщи news.bg.. 

В Сребърния фонд постъпват 25% от реализирания излишък от държавния бюджет.

В полза на фонда се отчисляват от централния бюджет средства от паричните постъпления от приватизация, приходи от концесии, отчетени по държавния бюджет. Основно увеличението идва от преизпълнение на приходите, които правителството няма право да харчи съгласно Закона за публичните финанси. Ако се налага да харчи, трябва да бъде одобрено от парламента.

Приходите от други източници са парите от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес. От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка (БНБ) от 2007 г. и е част от фискалния резерв на страната.