Близо 3700 странични реакции след ваксинация срещу Covid са регистрирани у нас

Новини
17:21 - 25 Ноември 2021
11746
Близо 3700 странични реакции след ваксинация срещу Covid са регистрирани у нас

Близо 3700 са регистрираните странични реакции след ваксинация срещу Covid от началото на ваксинационната кампания, съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

До момента у нас са поставени над 3 200 000 дози ваксини. Страничните реакции са едва 0,1%.

Най-много оплаквания са регистрирани за ваксината на „Астра Зенека“, която вече не се прилага у нас – над 2200. Следва ваксината на „Пфайзер“ с 908, „Модерна“ с близо 360, а най-малко сигнали за странични реакции са подадени за ваксината на „Янсен“ – 143.

От Изпълнителната агенция по лекарствата посочват, че очаквана реакция е тази, която е посочена в листовката към ваксината, например, болка или зачервяване на мястото на убождане, грипоподобни симптоми, в много редки случаи подуване на лимфните възли.

Най-чести, но и съвсем нормални са реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите и ставите, и повишена температура.

Тези реакции според специалистите са безобидни и отшумяват до дни.

От Изпълнителната агенция по лекарствата предупреждават, че нежеланите реакции са тези, които не са вписани в упътванията към ваксините. Те призовават пациентите да подават сигнал, в случай на такива оплаквания.