Близо 50% от децата са изпитали ужаса на домашното насилие! ​​

Всяко второ хлапе до 18 години е било малтретирано

Новини
14:20 - 12 Октомври 2022
3810
Близо 50% от децата са изпитали ужаса на домашното насилие!​​

47% от децата в България или всяко второ дете, е преживяло някакъв вид насилие до 18-годишна възраст, сочи проучване на УНИЦЕФ.

Специално развит детски център, помага на деца, които са преживели или са в риск от насилие, както и техните семейства.

"Зона заКрила" е проект на Фондация "Асоциация Анимус" и място, на което децата и техните семейства могат да потърсят подкрепа и съдействие, каза в предаването „Радиокафе“ ръководителят на центъра Ани Торозова.

„В нашето общество битува схващането, че децата, които са жертва на насилие са от семейства, които имат различен статус. Насилието няма социален статус, няма етнос“, добави Торозова.

В "Зона заКрила" са въведени специализиран подход и услуги, които обединяват юридически, медицински, психологически и социални практики и са приятелски насочени към детето, чрез определени процедури и подходяща среда.

„Центърът предлага комплексна грижа, по отношение на децата, които са жертва на насилие и техните семейства. На практика, всички специалисти се обединяват, за да работят под един покрив, по отношение благосъстоянието на детето и излизане от ситуация на насилие, което е ценно и иновативно“, добави Ани Торозова.

Децата и семействата, жертва на насилие, могат да потърсят безплатна помощ на ул. „Екзарх Йосиф“ №85, в София или да се обадят на телефоните за връзка с центъра - 02/9835305; 02/9835403.

"Зона заКрила" разполага и с със спешен денонощен телефон за връзка – 0876692280.