Близо 500 медици в Русия са починали от COVID-19

Общият брой на регистрираните заразени в страната е 561 091 души

Свят
14:42 - 18 Юни 2020
2773
Близо 500 медици в Русия са починали от COVID-19

Близо 500 руски медици, които са дали положителна проба за новия коронавирус (COVID-19), са починали. Това обяви началникът на "Росздравнадзор", което е далеч по-голям брой от дадения преди, съобщава "Франс прес".

"489 души - това са медици, за съжаление загубихме почти 500 от нашите колеги", отбеляза шефката на "Росздравнадзор" Алла Самоилова по време на онлайн конференция.

На 26 май служител на здравното министерство обяви, че 101 руски медици са починали по време на епидемията в страната.

Новият брой жертви е дори по-висок от този, даден от независим сайт, създаден от медици, където колеги докладват за починали, като в него изброени 444 жертви.

Руският президент Владимир Путин призна за проблеми с осигуряването на лични предпазни средства за медиците.

Самоилова също посочи това като фактор.

"Ако съм честна, имаше проблеми в началото, имаше някои липси.

Тя обаче добави, че "днес на практика ние не получаваме оплаквания... че медиците не са снабдени с лични предпазни средства или не се тестват за вируса".

Бившият финансов министър Алексей Кудрин, който сега е ръководител на Сметната палата, коментира по-рано този месец, че "медицината е сериозно недофинансирана".

Русия съобщава за общо 7 660 починали от COVID-19, като отчита само случаите, при които вирусът е посочен като основна причина за смъртта.

Общият брой на регистрираните заразени в Русия е 561 091 души, включително 7 790 за последните 24 часа, като от началото на юни новозаразените постоянно спадат.