Близо 5000 украински бойци са преминали обучение в Швеция

ЕС
11:35 - 18 Май 2023
1660
Близо 5000 украински бойци са преминали обучение в Швеция

Между 3000 и 5000 украински военни са преминали обучение в Швеция на няколко съвременни вида оръжие, включително са провели тренировки за отработване на настъпление. Твърди се, че тази бригада от украински военни, която има потенциал да стане една от най-мощните в Украйна, се е завърнала в страната в началото на май, съобщава Таймс.

Изданието пише, че сред техниката, на която са се обучавали военнослужещите, са версия на модифицирания от шведите немски танк Leopard 2 Stridsvagn 122, бойната машина на пехотата Stridsfordon 90 и артилерийската система Archer.

Информацията за обучението на украинското подразделение нито се отрича, нито се потвърждава от Въоръжените сили на Швеция. Но журналистът Бенгт Норборг от изданието SVT Nyheter, който се е свързал с "прозрачен източник", уверява, че източникът е потвърдил информацията.

Припомняме, че на 15 май сайтът на британското правителство съобщи, че Великобритания през лятото ще започне да обучава украински пилоти на модерни самолети. Според данните през миналата година британски инструктори са обучили 15 000 украински новобранци.