Блокадата струва по 3 млрд. евро месечно на Гърция

Южната ни съседка се готви за поетапно отваряне на икономиката след спад на новозаразените от коронавируса

Новини
12:36 - 15 Януари 2021
717
Блокадата струва по 3 млрд. евро месечно на Гърция

Гърция губи по 3 млрд. евро на месец от блокадата на икономиката, свързана с разпространението на коронавируса. Това коментира говорителят на правителството Христос Тарантилис, цитиран от англоезичното издание "Катимерини".

Южната ни съседка започва поетапно отваряне от началото на следващата седмица (18 януари). След като преди дни в училище и детските градини се върнаха най-малките, сега на дневен ред е отварянето на магазините и пазарите.

В последните дни в Гърция отчитат спад на новите случаи на коронавирус и медиците коментираха, че опасенията за ръст след празниците не се оправдават.

Отварянето на магазините ще стане при специален режим, посочва още "Катимерини", позовавайки се на свои източници. Един от вариантите е магазините да запазват определени часове за малки групи от потребители, които могат да пазаруват.

Магазините в Гърция всъщност са успели да оцелеят в кризата, показва статистиката. През 2020 година има ръст на приходите от 9,7%, или към 1 млрд. евро. Това не води до съществен ръст на печалбата, защото бизнесът е извършил допълнителни разходи. Например в супермаркетите все по-често започват да се продават стоки, които не са от първостепенно значение, или за въвеждане на система за онлайн пазаруване, пише investor.bg.

Очакванията са по-късно днес правителството в страната да обяви конкретните стъпки за отварянето на икономиката. Засега не се очаква връщането на големите ученици в класните стаи. Студентите също ще продължат да учат дистанционно.

От началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус в Гърция са 147,2 хил. През ноември страната беше обхваната от втора вълна на разпространение на заболяването с по над 2,5 хил. нови случая на ден. Това принуди правителството да наложи строги ограничения на движението, за да бъде намален и натискът върху здравната система.

Към 14 януари новите случаи в Гърция са 599 при направени 12,2 хил. теста. От началото на пандемията в страната са направени почти 3 млн. PCR теста и почти 800 000 бързи антигенни теста.