Блокираните на жп гарата в София ученици станаха шампиони по информатика

След 4 часа чакане, учителката Йовчева се обади на Денков за помощ

Новини
18:52 - 06 Декември 2023
4477
Блокираните на жп гарата в София ученици станаха шампиони по информатика

Учениците от Североизточна България, които преди броени дни заради лошото време останаха блокирани с часове на жп-гарата в София, заеха 15 от първите места на Националния есенен турнир по информатика.

След 4 часа чакане на гарата и липса на решение от страна на БДЖ, ръководителката им Бисерка Йовчева взе нещата в свои ръце и реши да се обади на премиера акад. Николай Денков. Нейният ученик от 8-и клас Божан Иванов се нарежда на 11 място с отлична оценка. 

"Като видях, че има опасност да се забавят, а все пак това са над 50 деца, си позволих да се обадя на акад. Денков, към когото изказвам огромни благодарности. Той се обади на министър Гвоздейков и нещата бяха уредени", обясни тогава учителката по информатика.

По думите й с Николай Денков се познават от години.

"Още от първия път, когато беше министър на образованието. Той е олимпиец и е вътре в проблемите на олимпийското движение. А аз съм един от треньорите на информатиците в България. Основател съм на европейската олимпиада по информатика. Общо взето, това, което ни свързва с акад. Денков, е дълго професионално сътрудничество", заяви Йовчева в интервю пред "24 часа" и обясни, че никога не би се обадила, за да реши битови въпроси. 

"Обадих се заради децата. От години се опитвам да убедя големите медии колко важни са тези олимпиади по информатика, а от неделя, когато позвъних на премиера за помощ, изведнъж те станаха голяма новина", обясни още преподавателката по информатика.