Блокираните руски активи надхвърлят 330 млрд. долара

Освен това са задържани поне пет луксозни яхти и недвижими имоти

Украйна
14:08 - 29 Юни 2022
1136
Блокираните руски активи надхвърлят 330 млрд. долара

Блокирани са активи на руски олигарси и длъжностни лица на стойност 30 млрд. долара и са замразени 300 млрд. долара, собственост на руската централна банка, заяви в съвместно изявление работната група- руския елит, проксита и олигарси (REPO).

Освен това са задържани поне пет луксозни яхти и са замразени разкошни недвижими имоти, собственост на милиардери от страната. "Заедно ще гарантираме, че нашите санкции ще продължат да налагат разходи на Русия за нейната непровокирана и продължаваща агресия в Украйна", се казва в изявление на групата, публикувано от Министерството на финансите на САЩ.

REPO беше създадена на 17 март, три седмици след нахлуването в Украйна, за да засили икономическия натиск върху Москва с надеждата да накара руския президент Владимир Путин да прекрати войната.

В състава му влизат висши служители в областта на финансите и правосъдието на САЩ, Австралия, Франция, Канада, Германия, Япония, Италия, Великобритания и Европейската комисия. Постепенно започват да завземат луксозните имения и мега-яхтите на руските милиардери, за които се знае, че са свързани с Путин.

Но те също така работят за изолиране на Москва в световната финансова система, като затрудняват Кремъл да използва парите си на световните пазари.

В неделя Великобритания, Канада, Япония и САЩ съвместно обявиха, че ще забранят закупуването на злато от Русия, за да попречат на страната и нейните магнати да използват метала, за да избегнат санкциите.

РЕПО предупреди, че ще продължи да преследва активите на богатите и влиятелни руснаци.