BMW слага край на ръчните трансмисии

Новини
17:46 - 16 Февруари 2024
2273
BMW слага край на ръчните трансмисии

Автомобилният гигант BMW възнамерява да сложи окончателен край на автомобилите с ръчни скорости. Това заяви Франк Вебер - член на борда на директорите в компанията,цитиран от световните автомобилни медии.

Според експерта краят на ръчните трансмисии в автомобилите на марката наближава бързо, включително и в най-мощните M модели.

"Продажбите на колите с ръчни скоростни кутии не оправдават разходите за разработка. Ако искате ръчен M модел, трябва да си го купите сега. Това са забавни коли, но нека бъдем честни, продажбите на коли с ръчни скорости са все по-малко, така че просто няма смисъл да ги произвеждаме повече", заяви Вебер.

Представителят на германската автомобилна компания не уточнява точна дата, когато BMW ще се откаже изцяло от всичките си коли с ръчни скоростни кутии, но според източници от автомобилната марка това вероятно ще е скоро.

Търсенето на модели на BMW с ръчна скоростна кутия се оказа донякъде по-силно от очакванията в САЩ през 2023 година. Въпреки че отвъд океана карат масово автомобили с автоматични скоростни кутии, напоследък има търсене и на коли с ръчни скорости - предимно от страна на автомобилни състезатели, любители на високите скорости и авто експерти.

Около 20% от всички продажби на M3 и M4 на BMW в САЩ, както и над половината от продажбите на M2 през миналата година са с ръчни трансмисии.