БНБ предупреждава: Има бум на фалшиви столевки

Вглеждайте се в холограмата - ако стои като снимка, държите менте!

Актуални новини
09:40 - 23 Юни 2024
8908
БНБ предупреждава: Има бум на фалшиви столевки

Статистика на Българската народна банка предупреждава за широкото разпространение на фалшиви столевки. Броят на фалшивите пари се е увеличил драстично, а в същото време много трудно за редовия българин е да забележи нередност в парите, с които оперира.

Според данните на БНБ за първото тримесечие на миналата година засечените фалшиви банкноти от по 100 лева са били само две. За сравнение за същия период тази година тези фалшиви банкноти се увеличават до цели 50. Намаление има при засечените фалшиви петдесетолевки, тази година те са 83 срещу 200 през първите три месеца на миналата година. Съществуват различни схеми за това как фалшивите пари се вкарват на пазара.

За да се познаят фалшивите пари невинаги е достатъчна обща култура. Нужни са доста задълбочени знания за структурата на банкнотата, за вида ѝ, дебелината ѝ и размера ѝ. Най-разпространеният метод е холограмата, която при истинските банкноти би трябвало да се движи, когато я погледнем от различен ъгъл. На фалшивите стои като снимка.