БНБ пуска монета от 10 лева

Общество
13:57 - 14 Май 2021
3027
БНБ пуска монета от 10 лева

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Нестинарство“ от серията „Български традиции и обичаи“. Тя ще е налична от 17 май (понеделник), съобщи БНБ на сайта си.

На лицевата страна на монетата има емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а в полукръг долу е номиналната стойност - 10 лв., заедно с годината на емисия - 2021 г. На гърба са изобразени три нестинарки, една от които с икона в ръце, танцуващи върху жарава. В полукръг горе има надпис „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“, а долу - „НЕСТИНАРСТВО“. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Цената на монетата е 96 лв. Тя ще се продава на касите на централната банка, в Касовия й център, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 17 до 19 май 2021 г. включително всеки клиент, независимо дали е физическо, или юридическо лице, ще може да закупи до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Нестинарство“ ще се продава без ограничения.