БНР остана без директор

Актуални новини
16:11 - 02 Август 2021
4813
БНР остана без директор

Генералният директор на БНР Андон Балтаков хвърли оставка по "лични причини". Това е станало на Директорски съвет около 14 ч. днес. ОТ СЕМ отново се опитали да разубедят Балтаков, който за трети път хвърля молба за напускане пред контролния орган, който го избира.

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари". Това съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък.

Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът.

Според източници на 19 минути от БНР истинската причина за оставката е започнала сериозна проверка на харчовете от многомилионния бюджет на държавното радио.

Балтаков едновременно има при постъпването си на поста недостатъчен стаж, както и недостатъчен ръководен стаж, които са задължителни по закон, а също притежаваше при кандидатстването и постъпването на поста дори действаща фирма. Всички тези обстоятелства бяха известни и на него, и на СЕМ, както и неистинността на подадените от него декларации по този повод, че не е в конфликт със закона. И въпреки това беше избран.

Освен това в свое писмо УС на БНР уличи Балтаков, че е сключил, без изискваното по закон провеждане на обществена поръчка и без също изискваното по закон одобрение, договори за 298 200 лв. за доставки на ток и е поел от името на институцията задължения, на което също не е имал право.

В началото на лятото шефът на Националното радио се прочу и с друг инцидент, при който е блъснал колоездач в Благоевград, без дори да има книжка. При удара със служебния джип на Балтаков колоездачът буквално е бил хвърлен върху предницата на автомобила. В резултат на това предното стъкло на служебната кола от радиото е било счупено, а велосипедистът е бил откаран в болница с тежки наранявания.