БНР си иска базата в Китен, била окупирана от бежанци

Синдикалистите в обществената медия пратиха писмо до Кирил Петков

Общество
14:39 - 07 Юни 2022
1975
БНР си иска базата в Китен, била окупирана от бежанци

"Заслужената почивка" през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана, тъй като единствената им почивна база в Китен няма да може да бъде използвана този сезон заради настаняването на украински бежанци в нея. От това се оплакват председателите на синдикалните организации в БНР в декларация, адресирана до премиера Кирил Петков и главния секретар на МС Красимир Божанов. 

В нея пише, че от дружеството "с голямо безпокойство" са научили за решението на Министерски съвет, което задължава организациите на бюджетна издръжа да предоставят почивните си бази за настаняването на лица от Украйна, получили временна закрила.

"В тази връзка трябва да отбележим, че поради непрекъснатия цикъл и естеството на работата, работещите в БНР нямат възможност да променят произволно планираните им дати за почивка и с това решение им се отнема правото да ползват не само ведомствената база в Китен и до голяма степен лятна почивка въобще, поради финансови причини", пише в декларацията.

Решението почивната база в Китен да се използва за настаняването на украински бежанци вместо за лятна почивка на работници, синдикатите намират за „разочарование“, което трябва да бъде компенсирано. По думите им то е породено от отлагането на „заслужена почивка“ на синдикалните членове и останалите работещи в общественото радио.

Тази година всички са очаквали с нетърпение отварянето на базата, а сега трябва да се обясни на всички работещи, че почивката на техните семейства и деца ще струва "двойно повече", се казва в декларацията. От нея обаче не става ясно как точно е стигнато до това заключение.

Миналия месец Министерският съвет прие решение за настаняването на лицата, бягащи от войната в Украйна, в държавните почивни бази за отдих, както и тези за профилактика и рехабилитация. Става въпрос за бази, центрове и общежития, чийто едноличен собственик е държавата.

Представителите на синдикалните организации в БНР настояват решението на Министерския съвет да бъде преразгледано, тъй като "в противен случай ще остане усещането за пренебрежително отношение към нас, семействата и децата ни".

Декларацията е подписана от председателя на Конфедерацията на независимтие синдикати в България към Националния радио и телевизионен синдикат (БНР-НРТС КСНБ) Елица Доцева, както и от Магдалена Бижева - представител на НРТС-КНСБ РРС Благоевград.