БНТ дала 100 000 лева за "Ботев", Нинова поиска Сметната палата да провери медията

Президентската щерка влезе в парламентарния дебат за филма на Максим Генчев

Култура
18:45 - 05 Януари 2023
6924
БНТ дала 100 000 лева за "Ботев", Нинова поиска Сметната палата да провери медията

БНТ е дала 100 000 лева съфинансиране за филма "Ботев" на режисьора Максим Генчев, предизвикал полярни реакции през последните дни покрай телевизионната му премиера. Това съобщи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на изслушването му в парламентарната комисия по култура и медии по казуса с филма "Ботев".

По-рано в комисията лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска Сметната палата да направи одит на БНТ във връзка с отпусканите от обществената телевизия пари за български филми. 

Шефката на социалистите поиска от Кошлуков и да разясни конкретно действието на обществената медия по реализирането на "Ботев", както и за предстоящите продукции с участието на дъщерята на президента - Дарина, която е студентка в НАТФИЗ.

"Законът за радиото и телевизия са разписали много ясно как се случват взаимоотношенията при такива продукции. Минава се през много сериозна процедура. Данъкоплатците не заслужават да гледат това унижение с българските светини Ботев и Левски", изрепчи се соцшефката. Кошлуков обясни, че БНТ е дала над 12,5 милиона лева на българското кино - нещо, което не се било случвало в продължение на над 5 години. 

"Този филм няма нищо общо с правилата по Закона за филмовата индустрия. Беше мъчително направен. Разреших качването на кораба "Радецки". Не съм гледал предварително нищо. Просто ми се стори интересно. Не съм го гледал все още, но ще намеря време", коментира казуса и служебният министър на културата Велислав Минеков.

"Има неща далеч по-страшни с финансиране през НФЦ, каза той. И припомни "Сбогом, мамо" на Мишел Бонев, подпомогнат от МК и НФЦ. Тя създаде продукт с наши средства, какъвто е добре да го видите, за да разберете какво е извършено със средствата на данъкоплатците. Не мога да дам отношение. Не съм критик. Гледал съм филми и като министър и мълча. Моето мнение може да бъде достъпно, когато съм гражданин, но като министър нямам право на подобно", заяви Минеков.