БНТ представя филм за Пламен Карталов

В "Моята съдба е операта“ маестрото разказва как се създават завладяващи спектакли, които се играят с години

Култура
10:47 - 08 Февруари 2023
1845
БНТ представя филм за Пламен Карталов

БНТ 1 излъчва на 8 февруари от 21 часа документалния филм от поредицата „БНТ представя“ – „Моята съдба е операта“, посветен на акад. Пламен Карталов – световнопризнат режисьор и дългогодишен директор на Софийската опера.

В своя 50-годишен творчески път маестрото не спира да вдъхновява с неизчерпаемата си любов към операта и с отдадеността към изкуството, на което е посветил живота си.

Във филма "Моята съдба е операта" - с режисьор Димитър Шарков и оператор Пламен Герасимов - зрителите ще надникнат зад кулисите на Софийската опера и балет, където сред феерия от мащабни декори, красиви костюми и ярък грим са създадени завладяващи спектакли, които се играят с години.

Как започва творческата си кариера и до къде стига фантазията на големия режисьор? Как се управлява една толкова мащабна институция като Софийската опера и балет? Как се развива и образова публиката през годините? И как се завладяват големите сцени? Акад. Карталов вдъхновява с неизчерпаемата си любов към операта и с отдадеността към изкуството, на което е посветил живота си.

В лентата са включени ценни архивни кадри от началото на режисьорския път на акад. Карталов, моменти от неговите монументални постановки на открито, откъси от „Пръстенът на нибелунга“, „Дон Карлос“, „Кармен“ и много други заглавия.