БНТ сложи край на ерата „Валя Ахчиева “

25 години продължи бракът на телевизията-майка с журналистката, БСП ѝ предложи нов

Новини
21:35 - 23 Януари 2019
2281
БНТ сложи край на ерата „Валя Ахчиева “

Край на зимните шапки, интересната интонация, яркото червило и цветните рокли сложи БНТ със закриването на едно от малкото си предавания за разследваща журналистика "Открито" с водещ Валя Ахчиева. Телевизията-майка съобщи, че се разделя с рубриката след 25 години почти плътно в ефир и че вече търси лица за ново предаване. 

Решението е взето от Управителния съвет на националната телевизия, a предложения за нов формат на разследващо предаване в обявения конкурс може да подаде всеки от журналистите в телевизията до 20 март 2019 г.

В съобщението се посочва, че за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат ще бъде временно спрян.

"Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така - да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло”, казва генералният директор на обществената телевизия Константин Каменаров. Във времето, в което досега вървеше "Открито" БНТ предлага на зрителите си документалното предаване "В кадър". 

Докато тече конкурсът, БНТ се кани да организира и дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

Малко след като новината, че "Открито" слиза от ефир, лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви публично, че кани Ахчиева и предаването й в телевизията на БСП - "Българска свободна телевизия". Премиерата на новия канал е на 24 януари. Червената шефка публично защити лицето на БНТ, като посочи, че не за пръв път гласът на Ахчиева се заглушава за разкритието на корупционни схеми в страната.