БНТ спира "Стани богат"?

22 000 лева на епизод отиват за тв викторината

Новини
15:51 - 09 Май 2019
12395
БНТ спира "Стани богат"?

Превърналото се в една от емблемите на БНТ само година след като пристигна на „Сан Стефано” от Нова ТВ шоу за многознайковци „Стани богат” вероятно ще прекрати излъчването си след края на настоящия сезон, научи Lupa.bg. Оказа се, че предаването излиза на обществения канал колосалните 22 000 лева на епизод, а временно изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков е получил директива от СЕМ спешно да свие разходите.

На последното заседание на регулатора във връзка с конкурса за нов бос на обществената телевизия надълго и нашироко било обсъждано финансовото състояние на канала, което далеч не било цветущо. Отделената от държавния бюджет за издръжка на БНТ сума от 67 млн. лева се очаква да бъде усвоена още до началото на ноември.

Най-голямото разходно перо пък изненадващо се оказало именно предаването „Стани богат” – всеки месец близо половин милион лева отиват в сметката на компанията „Олд Скул” на Нико Тупарев, която държи правата му. Предаването има 22 епизода на месец, което означава, че БНТ плаща за него колосалните 484 000 лева - толкова, колкото излизат всички новини и публицистиката. Следва да се направи уговорката, че на практика държавната медиа излъчва и повторения на викторината по обяд, за което не плаща нищо.

„Рейтингът на шоуто наистина е много висок, но пазарният дял не е приоритет на националната телевизия. Задачата на БНТ е да създава медиен продукт, който гради обществен интегритет, плурализъм, култура и дефинира гражданското самосъзнание. Няма как близо 8% от целия ни бюджет да отива за едно забавно предаване”, сподели пред Lupa.bg член на СЕМ.

Сега пред Емил Кошлуков стои задачата да се справи със ситуацията. Най-вероятно шефът на медиата ще спре "Стани богат" още от есента, или поне ще направи опит да редуцира бюджета.