БНТ спретна дипломатически скандал

Новини
16:50 - 19 Септември 2019
3232
БНТ спретна дипломатически скандал

БНТ спретна дипломатически гаф и е напът да разпали скандал заради това, че излъчи в централната си новинарска емисия на 18 септември карта на Украйна, от която бе изключена територията на Крим.

Случаят очаквано предизвика недоволството на украинското посолство у нас и посланик Виталий Москаленко изпрати отворено писмо до директора на телевизията Емил Кошлуков.

От посолството настояват за опровержение и припомнят, че България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН A/RES/68/262 от 27 март 2014 година за териториалната цялост на Украйна.

"Също така, с оглед систематичните усилия на руската страна, която опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпната окупация и анексия на Крим, се обръщаме с молба към всички дирекции в Българската национална телевизия, за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна“, се посочва в позицията на украинския дипломат.

Засега няма реакция от БНТ. Картата беше излъчена от обществената медия като илюстрация към новина, че въоръжен мъж е стрелял на посоки до метростанция в Киев и е заплашил да взриви мост в столицата.