Боб Дилън призна, че парафите върху книгите му не са негови

Музикантът се извини, че използвал устройство за подписване

Култура
20:20 - 28 Ноември 2022
1991
Боб Дилън призна, че парафите върху книгите му не са негови

Боб Дилън се извини за използването на машина за подписване на книги, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън". Музикантът призна, че е използвал устройство за подписване на книги и творби.

Дилън, който е на 81 години, обясни, че се наложило да използва устройство за автографи, защото през последните няколко години страда от световъртежи.

Изявлението на Дилън идва, след като негови фенове са сравнили подписаните си копия и са открили, че автографите са абсолютно еднакви. Новата книга на Боб Дилън беше рекламирана като "ръчно подписана". Музикантът каза, че съжалява за погрешната си преценка.

Книгата "Философия на модерната песен" ("The Philosophy of Modern Song") представлява коментар върху песните на други артисти и беше издадена в началото на ноември. Лимитираните "ръчно подписани" екземпляри са едва 900 и всеки от тях струва 599 щатски долара. Всяка бройка от лимитираната серия е придружена от писмо за автентичност от издателя "Саймън енд Шустър".

Когато купувачите са получили копията си, много от тях са споделили фотографии на книгите си онлайн. Така е станало ясно, че подписите са напълно еднакви.

В изявлението си 81-годишният Боб Дилън, който рядко се изказва публично, заявява, че всички други подписи в кариерата му са поставени ръчно. Според думите му през 2019 г. той е започнал да страда от вертиго и оплакванията му са продължили по време на пандемията от КОВИД-19. Използването на устройство е било начин да успее да подпише книгите.

Идеята да използвам машина за автографи беше свързана със сроковете, се казва в изявлението на Дилън.

Издателството "Саймън енд Шустър" поднесе извинения през миналата седмица и предложи възстановяване на платената сума на недоволните купувачи.

Валидността на "саморъчния подпис" на Дилън се поставя под въпрос и във връзка с картините му. Компанията за търговия с произведения на изкуството "Касъл файн арт", която продава творби, обявени като подписани от Дилън, обяви, че не й е била известна употребата на устройство. Според компанията, която е извършила проверка, само две от произведенията на Дилън, продадени през тази година, са подписани с устройство. "Касъл файн арт" предложи възстановяване на платената сума на засегнатите купувачи, цитира Дир.бг.

През 2011 г. Барак Обама стана първият американски президент, използвал устройство за полагане на подпис. По-рано тази година фенове обвиниха Доли Партън в употреба на устройство за подписване на най-новата й книга. Шиниъд О"Конър също призна, че е използвала устройство за подписване на мемоарите си.