Боби М.: Изказването на Гонзо беше грешка на езика

Готов съм за нови атаки срещу мен и БФС, заяви президентът на футболната ни централа

Топ
17:48 - 03 Февруари 2023
1306
Боби М.: Изказването на Гонзо беше грешка на езика

Президентът на БФС Борислав Михайлов говори по куп теми, свързани с нашия футбол. Той засегна темите със стадионите в България, Левски, ЦСКА, решенията на съда и изказванията на техническият директор Георги Иванов преди няколко дни.

Ето и цялото словоизлияние на Михайлов:

"Самото географско положение и климатичните особености на нашата страна не позволяват януари и февруари отборите да се готвят в България и заради това тези, които имат финансови възможности, отиват в чужбина. Трудно ще бъде януари и февруари да се подготвят в България. Навремето, когато аз играех, се подготвяхме в на родна земя. Тренирахме на сгурията в снега, правехме повече физическа подготовка, но на терен рядко излизахме.

Датите за първенството няма как да се променят, защото програмата е изтеглена и всички отбори знаят от миналата година кога ще играят. Тази полемика я има от много години. Много хора са я коментирали, давали са съвети, но така или иначе България не е нито Русия, нито е Финландия или Швеция. Ние сме европейска държава и какви всички около нас играят по същото време, когато ние играем. Това, че някои отбори се готвят на топло, това не означава, че не знаят, че като се върнат тук ще бъде като там. Тук не е нито Дубай, нито Турция, тук е България.

Аз съм готов за нови атаки срещу мен и БФС, но така или иначе последните години благодарение и на нашите лицензионни правила, които клубовете все повече спазват, много от терените се направиха, всички стадиони имат осветление. Нашето първенство като тези по телевизията изглеждат доста добре. Терените ни не изглеждат зле. Може да видите в съседна Сърбия и Хърватия дали терените са по-добри от нашите. Със сигурност не.

Дали БФС може да съдейства на ЦСКА за построяването на нов стадион или за реконструирането на настоящия "Българска армия"? Футболният съюз ролята му е съвсем друга. Нито има финансови възможности, нито капацитет. Нито ролята му е да строи стадиони. Така че може да помагаме с експертиза, с представителство пред администрациите, които отговарят за това нещо - Министерство на спорта, Министерство на финансите. Такава подкрепа могат да имат всички отбори. Ние правим терени по места, които са повече и единствено за подготовка на млади състезатели и подпомагане на аматьорските клубове.

Следя като всички хора на "Герена", както и като вас. Ще бъде хубаво Левски да е повече финансово стабилен, така че ако има силен нов собственик, ще бъде хубаво за клуба.

На 17 януари излезе решението на Апелативния съд, който отсъди в полза на БФС за конгреса. България е правова държава. Решенията на съда са, за да се изпълняват. Няма какво повече да кажа.

Надявам се националният отбор да продължи възхода си, колективът е много добър, млади момчета. Вижда се, че има доста повишен, отборен дух. Имат самочувствие и желание, което е задължително, за да играеш в националния отбор, да можеш да носиш тежестта на националната фланелка. Надявам се тази година, защото цялата евроквалификация ще премине в рамките на 2023 г., да сме успешни.

Да, много често говорим с Младен Кръстаич, но най-близко до него е Гонзо. Естествено, че съм доволен от избора. Кръстаич вкара много по-голяма дисциплина в отбора. Това, че е чужденец помага да не му се бъркат чужди фактори и въобще да се коментира, че някой може да му се бърка. Той е спокоен, има цялата моя и на футболния съюз подкрепа. Надявам се да успеем.

В България декларациите са някаква страшна мода. Не съм чул в чужбина някои отбори да изказват своето мнение с декларации. Според мен това е грешна на езика, Гонзо се извини, няма никакво място за расизъм в България. Ние се борим срещу расизма и момчето се извини.

Назначението на Кашай беше лично мое. Откакто съм президент, сме сменили 15-16 шефове на съдии и над 15 пъти сме сменяли комисиите. Но нито шефовете на съдиите, нито комисията, са долу на терена. Съдиите трябва да си вземат поука. И в момента са на тридневен семинар в базата в Бояна. Осигурено им е всичко, вземат достатъчно пари на мач за това хоби, което имат, защото всеки от тях има различна професия. Имат топ екипировка, каквато имат съдиите на УЕФА. Непрекъснато се правят семинари, обучения, тестове...

Всичко, което може да се прави, даже повече се прави от БФС. Така че те трябва да носят своята отговорност на терена. А иначе самите клубни шефове - от президенти до треньори, и последният човек, който е на скамейката, трябва да имат повече респект към съдийството и повече уважение. Защото процесът е взаимен, съдиите са част от футбола и част от грешките във футбола".